6. Sınıf Doğal Sayı Problemleri Konu Anlatımı

  6. Sınıf Doğal Sayı Problemleri Konu Anlatımı    Sevgili gençler, belki de matematik dersinin en önemli konusu olan problemleri ele aldık....

 6. Sınıf Doğal Sayı Problemleri Konu Anlatımı

   Sevgili gençler, belki de matematik dersinin en önemli konusu olan problemleri ele aldık.

   Problemleri anlatırken örnek soruları kullanmayı tercih ettik. problemlerin ayrıntılı çözümlerini hem slayt, hem de pdf olarak sizler için hazırladık.



   Problemleri anlamanın, konunun en önemli kısmı olduğunu unutmadan soruları önce anlayıp, sonra çözelim.

                     Slayt İNDİR                            PDF İNDİR                                                

Slayt


pdf


   Sevgili öğrenciler, problem çözerken öncelikle problemi anlama, yorumlama ve çözüm aşamalarını uygulamaya çalışalım.
   Problem çözmek 6. sınıf matematik dersi için de çok önemli.
   Problemler hayatımızın bir parçası. Problemleri çözmek de hayatımızın bir parçası olmak zorunda eğitim - öğretim hayatımızda.
   Konu anlatımını üç aşamalı testimizi çözerek mutlaka pekiştirmelisiniz.
   
6. Sınıf Doğal Sayı Problemleri

   Problemleri çözerken,

·         Problemi mutlaka okuyup anlıyoruz

·         Kendi cümlelerimizle ifade ediyoruz ( kısaca )

·         Çözerken mutlaka farklı çözüm yollarını da düşünüyoruz


1.
    Ekin ile Uras’ın yaşları toplamı 17 olduğuna göre 3 yıl önceki yaşları toplamı kaçtır?

   çözüm:

     Üç yıl önce her biri 3 yaş daha küçük olacaklarından, toplamda 6 yaş daha küçük olurlar.

        17 – 6 = 11 olur


2.

    Bugün, Eray ile Elizan’ın yaşları toplamı 14 olduğuna göre 2 yıl sonraki yaşları toplamını bulalım.

    çözüm:
         2 yıl sonra her biri 2’şer yaş büyürler. Toplamda   4 yaş büyümüş olurlar.

         14 + 4 =18 olur.


3.

    Bugün, Neva ile Lisa’nın yaşları farkı 8 olduğuna göre, 5 yıl sonraki yaşları farkı kaç olur?

    çözüm:
        Neva da Lisa da 5’er yaş büyüyecekleri için yaşları farkı değişmez.

        Yaşları farkı 8 olarak kalmaya devam eder.


4.

    Saatte ortalama 70 km hız ile giden bir araç  5 saatte kaç km yol gider?

    çözüm:
       Saatte 70 km yol giden bu araç 5 saatte

         5 . 70 = 350 km yol gitmiş olur.


5.

   Saatte  60 km hız ile yol alan bir otomobil  840 km yolu kaç saatte  alır?

    çözüm:
       Bir saatte 60 km yor alıyormuş

       840’ın içinde kaç tane 60 olduğunu bulursak sonuca ulaşmış oluruz.

       840 : 60 = 14 saatte gider.


6.

    Bir araç 480 km’lik yolun yarısını 60 km/sa hızla kalan yarısını ise  80 km/sa hızla gidiyor. Yolun tamamı kaç saat sürmüş olur?  

   çözüm:
       480 : 2 = 240 km ( yolun yarısı )

       240 : 60 = 4 saat ( ilk yarısı )


       240 : 80 = 3 saat ( ikinci yarısı )

      3 + 4 = 7 saat sürmüş olur.


7.
         Araçlar şekildeki hızlarla aynı anda birbirine doğru hareket etmektedirler.

        Araçlar kaç saat sonra karşılaşırlar?

       çözüm:

         Birbirlerine hızlarının toplamı kadar hızda yaklaşırlar.

        70 + 60 = 130 km/sa hızla yaklaşırlar

        910 km yolu 130 km/sa hızla

        910 : 130 = 7 saat sonra karşılaşırlar. 


8.

  Aynı yönde hareket eden şekildeki araçlardan 70 km/sa hızla hareket eden araç kaç saat sonra öndeki araca yetişir?

   çözüm:

       Aynı yönde hareket ettiklerinden,

      Her iki aracın hızı 50 km/sa olsa aradaki mesafe  sabit kalacağına göre

      Birbirlerine yaklaşma hızları, aradaki hız farkı kadar olur


      70 – 50 = 20 km/sa hızla arkadaki araç  öndekine yaklaşır.

      140 : 20 = 7 saat sonra öndeki araca ulaşır.


9.

     Pazarcı Ahmet Bey’in tezgahında her biri 15 kg olan 9 kasa portakal bulunmaktadır.

      Portakalların kg’ını 8 TL’den satan Ahmet Bey toplam ne kadar para kazanır?

     çözüm:

         Toplam kaç kg portakal olduğunu bulalım.

         15 . 9 = 135 kg

         135 . 8 = 1 080 TL kazanır.


10.

      Yukarıdaki tomruğu 5 parçaya ayırmak isteyen Doğan, testere ile kesmeye başlamıştır.

      Her kesim işlemi 15 dakika süren Doğan, bu işi kaç dakikada bitirir?     

     çözüm:

       Tomruğu 5 parçaya bölmek için 4 kesim yeterli olacaktır.                                                                            

        4 . 15 = 60 dk kesim işi bitmiş olur.   


11.

      Ali  12 adet kalem, Zeynep aynı kalemlerden 15 tane alıp 12 TL daha fazla ödemiştir.

     Ali kalemler için kaç TL ödemiştir? 

     çözüm:

          15 – 12 = 3  ( Zeynep’in fazladan aldığı       kalemler)

        3 kalem için 12 TL fazla ödediğine göre

       12 : 3 = 4 TL ( bir kalemin fiyatı )  

 

       Ali,

       12 . 4 = 48 TL  ödemiştir.

    

12.

     26 kişinin bulunduğu bir otobüs ulaştığı ilk durakta 6 yolcu alıp, 4 yolcu indirmiştir.   Sonraki durakta 8 yolcu indirip 5 yolcu almıştır. 

Son durumda otobüste kaç yolcu olduğunu bulalım?

    çözüm:
       1. durak

      26 + 6 = 32 ,     32 – 4 = 28  yolcu kaldı.

 

     2. durak

      28 – 8 = 20 ,     20 + 5 = 25 yolcu vardır.


13.
     Kütüphaneden kitap almak için bekleyen iki arkadaştan Aysun baştan 7. , Kemal ise baştan 18. sıradadır.

    Arkasındaki teyze ile yer değiştiren Kemal sondan 3. sıraya gerilemiştir.

    Kitap almak için sırada bekleyen kaç kişi olduğunu bulalım.

    çözüm:
        1, 2, …… 7, 8, …….18. 19… … …

         18 kişi

      19 . sıra, sondan 3. olduğuna göre 18 den sonra 3 kişi vardır.

      18 + 3 = 21 kişi vardır.



14.

    Mehtap’ın yaşının 4 katının, yarısının , 5 fazlası 45 olduğuna göre Mehtap kaç yaşındadır.

    çözüm:
       Bu soruları en sondan başlayıp, ters işlem yaparak çözebiliriz.


    45          5 fazlası ….. 45 – 5 = 40


    40          yarısı(:2) …… 40 . 2 = 80


    80          4 katı    …….. 80 : 4 = 20 yaşındadır.

YORUMLAR

BLOGGER: 2
  1. Emeğinize sağlık hocam. Mükemmel bir çalışma daha... Devamını bekliyoruz.

    YanıtlaSil

Ad

5. Sınıf Matematik,21,5. SINIF MATEMATİK SLAYTLARI,3,5. SINIF MATEMATİK TESTLERİ,7,6. SINIF KONU ANLATIM,1,6. Sınıf Matematik,5,7. Sınıf Matematik,13,8. Sınıf Matematik,14,8. SINIF MATEMATİK KONU ANLATIM,3,
ltr
item
Türkçe-Matematik: 6. Sınıf Doğal Sayı Problemleri Konu Anlatımı
6. Sınıf Doğal Sayı Problemleri Konu Anlatımı
https://1.bp.blogspot.com/--E_pIgbQFAM/X8wNVrT4R7I/AAAAAAAAAP8/pkWAQN8fz0c-TTEb_8YchsW82xtjSDjXQCLcBGAsYHQ/s320/6.-sinif-dogal-say%25C4%25B1-problemleri-konu-pdf-ve-slayt.png
https://1.bp.blogspot.com/--E_pIgbQFAM/X8wNVrT4R7I/AAAAAAAAAP8/pkWAQN8fz0c-TTEb_8YchsW82xtjSDjXQCLcBGAsYHQ/s72-c/6.-sinif-dogal-say%25C4%25B1-problemleri-konu-pdf-ve-slayt.png
Türkçe-Matematik
https://www.turkcematematik.com/2020/09/6-snf-dogal-say-problemleri-konu-anlatm.html
https://www.turkcematematik.com/
https://www.turkcematematik.com/
https://www.turkcematematik.com/2020/09/6-snf-dogal-say-problemleri-konu-anlatm.html
true
4728092192379012865
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content